יוזמות ואירועים - כל מה שזז מחוץ להפגנות - לקראת הבחירות ובמהלכן

המרצת בחירות במגזר הערבי

צבי פלטיאל

מחאת נס ציונה, 2021

ארבע מערכות בחירות לכנסת נכפו עלינו במשך שנתיים. בראשונה, זו של הכנסת ה-21 באפריל 2019, רצו הרשימות הערביות בשתי מפלגות נפרדות וזכו להישגים דלים – רק 10 מנדטים. בבחירות לכנסת ה-22, ספטמבר 2019, כבר רצו המפלגות הערביות ברשימה אחת, ועלו ל-13 מנדטים. לקראתן התארגנו יהודים וערבים להמרצת מצביעים במגזר הערבי. היה ברור לכולם שלמספר המנדטים שתקבל רשימה ערבית, ולאחוזי ההצבעה במגזר הערבי, יכולה להיות השפעה רבה על הרכב הקואליציה שתקום. ואכן, ייתכן שעליה זו בייצוג הערבי מנעה הקמת קואליציה בראשות נתניהו בכנסת ה-22, והובילה לסבב הבחירות השלישי.

לקראת הסבב השלישי הצטרפתי לממריצים והתנדבתי לחלק עלונים בשכונותיהן השונות של רמלה ולוד. קבוצות שונות המריצו מצביעים בערי המשולש, בואדי ערה, בנגב ובגליל. את הקבוצה באזור רמלה-לוד הובילה רויטל יוגב מיבנה. חילקנו כמה פעמים בשכונת ג'ועריש ברמלה, במרכז העיר ובשוק. בלוד הגענו למרכז העיר, לאזור השוק ולשכונת הרכבת. הצטרפו לחלוקה גם מתנדבות מרחובות (ניצה הברון)  ומקדרון, אלה מורי מנס ציונה, וחוּרִיָה – פעילה ערבייה שהכירה היטב את הערים.

ניצה הברון ורויטל לוין בפעולה בלוד 17.02.20 צילום: צבי פלטיאל
ניצה הברון ורויטל לוין בפעולה בלוד 17.02.20 צילום: צבי פלטיאל

תגובות התושבים נעו בין אדישות, לבין אהדה. רבים נאותו לקחת את העלונים ולקרוא את תכנם. אחדים אפילו סייעו לנו לחלק ועודדו אותנו. היו גם שציינו בהתרסה שיצביעו לרשימה הערבית המשותפת, אך אנחנו עודדנו אותם בכך, שהרי לא באנו בשם מפלגה כלשהי. היו גם שהסבירו לנו שלא יצביעו בעד רשימה ערבית שכן הם מאוכזבים מהנציגים הערבים בכנסת.

אירוע מעניין יחיד של יחס חשדני היה במקרה בו אחד מעוברי האורח שאל האם נשלחנו ע"י השב"כ. ואולי לא שאל כלל, אלא קבע זאת בנחרצות. ייחסתי זאת לניסיון מר שלו ושל חלק מהאוכלוסייה מטיפול השב"כ באוכלוסייה הערבית.

הבחירות לכנסת ה-23 אכן הניבו הישג מרשים לרשימה המשותפת, 15 מנדטים. לצידה נרשמה גם עלייה משמעותית לא פחות באחוזי ההצבעה במגזר הערבי, עלייה שחלקה תרם גם למפלגות השמאל האחרות. גם כאן, יש להניח שלתוצאות ההצבעה במגזר הערבי הייתה השפעה חשובה על חוסר יכולתו של נתניהו להרכיב קואליציה כלבבו. היא אילצה אותו להרכיב ממשלת חילופין עם גנץ, ממשלה שלידתה בחטא, ואחריתה החפוזה והמבישה נחרצה עם הקמתה. כל מי שהשתתף בהמרצת ההצבעה במגזר הערבי יכול היה להתגאות בהישג ובתוצאות, שהרי מעבר של מנדט או שניים מצד לצד יכול היה לשנות כליל את המפה הפוליטית.

אלה, רויטל וצבי מעודדים הצבעה ברמלה. ינואר 2020
אלה, רויטל וצבי מעודדים הצבעה ברמלה. ינואר 2020
חלוקת עלונים ברחוב 02.02.20 צילום צבי פלטיאל
חלוקת עלונים ברחוב 02.02.20 צילום צבי פלטיאל

המשכנו בהמרצת המצביעים במגזר הערבי גם לקראת הבחירות לכנסת ה-24, מרץ 2021. הפעם ההישג היה דל – רק 10 מנדטים לרשימות הערביות. כמו בכנסת ה-21. ואולם, ייתכן שחלק משמעותי ממצביעי המגזר הערבי לא אהבו את הפיצול המחודש לשתי רשימות, והצביעו למפלגות שמאל אחרות. כך זכו מר"צ והעבודה בקולותיהם, והשיגו ייצוג נאה בכנסת ה-24. בנוסף הפכה ההתייחסות למגזר הערבי לסובלנית יותר, ואיפשרה את שיתופה של רע"מ בקואליציה. היסטוריה: מפלגה ערבית בקואליציה! כך, באורח מפתיע,  עלה מעמדן של המפלגות הערביות בפוליטיקה הישראלית, למרות ירידת הייצוג שלהן בכנסת. בנוסף, כדאי לזכור שיש חברי כנסת ערבים במר"צ ובמפלגת העבודה. אולי גם מגמות אלה הן מקור של תקווה לעתיד טוב יותר של החברה והמדינה שלנו.

במהלך תקופת הבחירות ביקרתי בלוד פעמיים נוספות במסגרת פעילות "תג מאיר – אור במקום טרור". בפעם הראשונה היה זה בביתו של מוחמד נסאסרה, צעיר ערבי שנדקר ע"י צעירים יהודים גזענים בחוף ראשל"צ. הפעם השניה הייתה בבית כנסת שהוצת במהלך הפרעות של יהודים ומוסלמים בלוד. ואולם אלה נושאים לדיווח אחר, שאינו חלק ממחאת נס ציונה.

 

 

שלחו לי הודעה במייל
הודעה על
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
ראו את כל התגובות